Kwas hialuronowy (HA)
Kwas hialuronowy (HA) jest bardzo istotnym składnikiem organizmu. W połączeniu z białkiem stanowi spoiwo zespalajace komórki wielu tkanek. Znajdujący się kwas HA w substancji międzykomórkowej tkanki łącznej, nadaje jej odporność mechaniczną, uszczelniając ją tworzy tworzy skuteczną barierę przed wtargnięciem drobnoustrojów i trucizn.
Kwas HA będący głównym składnikiem mazi stawowej odpowiedzialny jest m.in za odżywienie i zabezpieczenie chrząstki stawowej. Potocznie nazywamy to smarowaniem stawów.
Kwas HA w czasie choroby zwyrodnieniowej stawów, a także w procesach zapalnych toczących się w stawie jest niszczony przez enzymy.
Podanie kwasu HA przywraca własciwą masę cząsteczkową HA w mazi stawowej, a także hamuje proces zapalny, zwiększa przenikanie substancji odżywczych oraz sprawia, że ruchy w stawie przebiegają płynnie – bez "tarcia."
Preparat zalecany jest dla sportowców oraz osób starszych.
Jako suplement chondroprotekcyjny może być stosowany profilaktycznie, minimalizując ryzyko wystąpienia mikrourazów. Jest również skutecznym uzupełnieniem kuracji po iniekcyjnym podaniu kwasu HA dostawowo. W tym wypadku niskocząsteczkowy dobrze wchłanialny kwas HA spowalnia rozpad połowiczny kwasu HA podanego dostawowo. ROTAXION HA wykazuje dużą skuteczność działania u osób starszych, u których występuje zaburzenie procesów anaoliczno – katabolicznych związanych z wiekiem. Wraz z wiekiem procesy regeneracji zostają spowolnione, czego skutkiem mogą być trudności z poruszaniem się i dyskomfort.
Kwas hialuronowy HA jest długim włóknistym, disacharydem składającym się z naprzemiennie ułożonych molekuł glukozaminy i kwasu glukuronowego.
Tradycyjnie uzyskiwany był z kolagenu typu II z grzebienia koguciego, którego waga molekularna jest bardzo wysoka – dochodząca aż do sześciu milionów daltonów.
Ta forma HA jest skuteczna w przypadku bezpośrednich iniekcji, natomiast podczas stosowania doustnego stopień przyswajania jest nieznaczny ze względu na bardzo duży rozmiar cząsteczek.
ROTAXION HA zawiera kwas HA pochodzenia roślinnego, którego waga molekularna wynosi mniej niż piędziesiąt tysięcy daltonów.
Uważa się, że kwas HA o mniejszej wadze molekuł jest łatwiej przyswajalny.
Zastosowana dodatkowo wysoka dawka kwasu askorobinowego wpływa bezpośrednio na tworzenie kwasu HA w chrząstce stwowej.