L-cysteina

L-cysteina, to substancja białkowa – aminokwas należący do grupy endogennych, czyli wytwarzanych przez organizm człowieka. Powstaje z metioniny i seryny w obecnosci kwasu kwasu foliowego, wit B6 i witaminy B12.

Zalicza się ją do aminokwasów warunkowo niezbędnych, gdyż nie zawsze w organizmie wytwarzane są w dostatecznej ilości.Dotyczy to szczególnie osób starszych.

L – cysteina ma w swojej strukturze grupę tiolową z atomem siarki, dzięki której wykazuje własciwości antyoksydacyjne. Jest niezbędna do produkcji białek, detoksykacji organizmu, buduje tkanki, hormony oraz uczestniczy w procesach metabolicznych.Buduje kolagen, który zapewnia elastyczność skóry i zdrowe chrząstki.

Najważniejszą funkcją L-cysteiny jest budowanie glutationu – bardzo silnego przciwutleniacza. L- cysteina ma zdolność zwalczania wolnych rodnikow i stresu oksydacyjnego. Dzięki temu chroni kómórki ciał przed uszkodzeniami, spowalnia procesy starzenia i pomaga chronić przed wieloma chorobami: demencją starczą, reumatiodalnym zapaleniem stawów, miażdzycą i innymi. Zabezpieczając błony komórkowe i zakończenia nerwowe zapobiega chorobom neurodegeneracyjnym jak choroba Pakrinsona.

L-cysteina może być stosowana jako czynnik ochrony przed ubocznymi skutkami przyjmowania leków lub narażenia na ktoksyczne związki chemiczne. Należy do głównych związków odtruwających.Toksyczne metale mają działanie prooksydacyjne, przez co wyczerpują zapasy glutationu. L – cysteina przywraca jego stężenie do własciwego poziomu, dzięki czemu możliwe jest dalsze oczyszczanie.

 Związek jest czesto wykorzystywany u osób, które przedawkowały paracetamol, aby zapobiec uszkodzeniom wątroby i nerek. L – cysteina wpływa na prawidłową budowę proteoglikanów  - elementów składowych chrząstki i poprawia jej funkcjonowanie. Redukuje też stan zapalny.