L-glutamina

Glutamina – organiczny związek chemiczny z grupy α-aminokwasów, amid kwasu glutaminowego. Występuje w postaci dwóch enancjomerów. Naturalny enancjomer L jest jednym z 20 podstawowych aminokwasów kodowanych przez geny, wchodzącym w skład wielu białek roślinnych i zwierzęcych.

To białko budujące mięśnie szkieletowe zawiera ok. 60% glutaminy znajdującej się w całym organizmie. Nasilone procesy kataboliczne mogą ograniczyć ilość glutaminy w płynach ustrojowych nawet o 50%.

Glutamina w towarzystwie cysteiny i glicyny przyczynia się do powstawania jednego z silniejszych antyoksydantów, jakim jest glutation, który spełnia funkcje w zakresie walki z wolnymi rodnikami oraz jako detoks w obrębie wątroby. Zabezpiecza komórki przed toksynami, które mogą pochodzić z pożywienia oraz powietrza. Glutation jest znany ze swoich właściwości usuwania metali ciężkich takich jak rtęć czy ołów. W okresie okołotreningowym glutation poprawia kondycję i wytrzymałość, dlatego odpowiednia ilość glutaminy jako składnika glutationu ma istotne znaczenie. Bez glutaminy stężenie glutationu szybko spada i komórka łatwo ulega degradacji.

Glutamina należy do aminokwasów warunkowo niezbędnych, dlatego też dodatkowa suplementacja tym związkiem będzie mieć uzasadnienie przy dużych obciążeniach treningowych. Straty w zaangażowanych podczas ćwiczeń strukturach mięśniowych będą wówczas uzupełnione, co doprowadzi do ich regeneracji. Glutamina to także aminokwas odznaczający się najwyższym stężeniem w organizmie człowieka, bo stanowi ponad 60% wszystkich wolnych aminokwasów w mięśniach.